De afname van de reukzin na totale laryngectomie is onaangenaam en nadelig voor de kwaliteit van leven. Echter, met de juiste aandacht en aanpak door de behandelaars is dit probleem relatief eenvoudig te revalideren met de "Beleefd Gapen" techniek, waarmee actief een luchtstroom in de neus kan worden geïnduceerd. Op deze website staan alle relevante klinische, praktische en onderzoeksgegevens om patiënten te helpen bij het herstel van hun reukvermogen.
Na totale laryngectomie is bij de meeste patiënten het reukvermogen verminderd. Het ademen door het stoma verhindert dat geuren door de neus het reukorgaan kunnen bereiken. Dit orgaan functioneert nog wel, maar passief en actief ruiken (snuffelen) is daardoor een probleem geworden. Gelukkig is er een oplossing. In 2000 publiceerden Hilgers en mede-onderzoekers een effectieve revalidatie methode om het reukvermogen te herstellen, de z.g. "Beleefd Gapen techniek", een manoeuvre waarmee een luchtstroom in de neus wordt geïnduceerd". (1).
Hoewel sindsdien een groot aantal internationale studies de validiteit van deze methode en de positieve effecten ervan op de kwaliteit van leven hebben bevestigd (2), is de implementatie in het revalidatieprogramma nogal traag. Vandaar deze speciale website die alle relevante informatie nogmaals vrij en laagdrempelig toegankelijk maakt voor patiënten en logopedisten,
Deze methode wordt bij voorkeur onderwezen door een ervaren logopediste, maar patiënten kunnen er zich ook zelf via deze website al vertrouwd mee maken. Er zijn enkele eenvoudige hulpmiddelen die nuttig zijn bij het aanleren van deze techniek en ook deze worden besproken in het instructie materiaal en het tekstboek hieronder
Het belangrijkste punt om in gedachten te houden is dat passief ruiken, een "bonus" van de normale neusademhaling, nooit meer terugkomt, maar dat het actieve ruiken wel kan worden hersteld. Dit betekent dat om passief ruiken te simuleren de "Beleefd Gapen techniek" een automatisme moet worden, d.w.z. dat bij elke verandering van de omgeving/situatie, b.v. een kamer binnengaan, lopen in het bos, tijdens het koken en eten, de techniek moet worden toegepast.
Succes met uw revalidatie.
1. Hilgers FJ, van Dam FS, Keyzers S, Koster MN, Van As CJ, Muller MJ. Rehabilitation of olfaction after laryngectomy by means of a nasal airflow-inducing maneuver: the "polite yawning" technique. Arch Otolaryngology Head and Neck Surgery. 2000; 126:726-732. 2. International studies confirming the validity and effectiveness of the Polite Yawning technique”: The Netherlands (Hilgers et al. 2000) - Sweden (Risberg-Berlin et al. 2006) - Poland (Sinkiewicz et al. 2006; Hamerlinska 2019) - UK (Verma et al. 2006; Moore et al. 2010) - Australia (Ward et al. 2009) - Spain (Morales-Puebla et al. 2010) - Germany (Haxel et al. 2011) - Hungary (Moricz et al. 2011) - Croatia (Manestar et al. 2012) - Brazil (Caldas et al. 2013; Santos et al. 2016) - Serbia/Slovenia (Mumevic and Hocevar-Boltezar, 2014) - Iran (Saedi et al. 2014) - Italy (Longobardi et al. 2020) - Japan (Ishikawa et al. 2020) - India (Subbaraj et al. 2022)
Nederlandse handleidingen voor patiënten en logopedisten en een leerboek in flipboek formaat met geïntegreerde instructie video's.De flipboeken openen in een nieuw venster van de browser. Bij het sluiten daarvan komt u terug op deze pagina.
De reukmanometer is een zeer nuttig hulpmiddel om de juistheid van de Beleefd-gapen techniek/NAIM te visualiseren en te oefenen: de vloeistof moet in de richting van de neus bewegen bij het toepassen van de techniek. In de flipboeken wordt dit verduidelijkt met video's. De schematische afbeelding toont een eenvoudig zelf te maken reukmanometer. De beschrijving daarvan kan gedonwload worden via de links hierboven.