Frans Hilgers

Sculptures in Stone and Wood


In stock …

 • collage image title

  opus 110

  Gepaard

  Gepaard – Paonazzo 38 x 16 x 16 cm - 2021. Paonazzo (Carrara, Italië) een weinig voorkomende marmersoort (< 2%). De steen heeft een donker geaderde gelige kleur. De tekening in dit stuk marmer is sterk wisselend waardoor de vrouwelijke en mannelijke torso mooi contrasteren.
 • collage image title

  opus 109

  Sierlijke breuken

  Sierlijke breuken – Paonazzo 37 x 15 x 9 cm - 2021. Paonazzo (Carrara, Italië) is een weinig voorkomende marmersoort (< 2%). De steen heeft een donker geaderde gelige kleur. Dit stuk was zo zwaar dooraderd en daardoor breukgevoelig dat de steen in 3 stukken uiteenviel. Assemblage op 3 pinnen maakte er deze sierlijke compositie van.
 • collage image title

  opus 108

  Muy elegante

  Una chica muy elegante - Statuario venato 52 x 10 x 10 cm – 2021. De niet erg nadrukkelijke adering van dit “zuiltje” Statuario venato marmer (Carrara, Italië) past fraai bij deze slanke en elegante meisjes torso. Dit is het eerste werk na een verblijf van 5 weken in Malaga, vandaar de titel. Impregnatie van de steen met Akemi maakt dit aaibare beeldje zowel binnen als buiten een fraaie eyecatcher.
 • collage image title

  opus 106

  Nostalgie

  Nostalgie – Statuario venato 30 x 24 x 20 cm - 2021. De subtiele adering in dit blok Statuario venato marmer (Carrara, Italië) accentueert de hoofd en hals contouren van deze voor mij nostalgische afbeelding, mijn vroegere werkterrein. Geseald met een steen impregneermiddel (Akemi) is dit een aaibaar ornament dat zowel binnen als buiten een fraaie blikvanger kan zijn.
 • collage image title

  opus 100

  Harmonie

  Harmonie – Paonazzo 44 x 18 x 16 cm - 2021. Paonazzo (Carrara, Italië) een weinig voorkomende marmersoort (< 2%). De steen heeft een gelige kleur met bruine en zwarte aderen. Het bewerken moet voorzichtig gebeuren omdat de adergebieden wat breukgevoeliger zijn dan de rest van het marmer. De tekening in dit stuk marmer riep om de ontwikkeling van een dubbelfiguur die de harmonie tussen vrouwelijke en mannelijke torso benadrukt.
 • collage image title

  opus 98

  Slaap zacht

  Slaap zacht – Statuario venato 30 x 20 x 18 cm - 2021. Dit stuk Statuario Venato marmer (Carrara, Italië) verbeeldt een rustend, ondersteund hoofd. Deze fraaie, in de basis witte marmersoort heeft ook nu weer een verrassende en spannende adering, die in dit geval het hoofd en de ondersteunende hand nog nadrukkelijker verbindt. Zoals altijd een zeer aaibaar en “zacht” aanvoelend beeld met een mooie kristallijne structuur.
 • collage image title

  opus 96

  In alle rust

  In alle rust – Statuario venato 30 x 19 x 18 cm - 2020. Klassieke afbeelding van rustende vrouw, in dit geval met een kind in de armen gesloten. Vervaardigd uit Statuario venato (Carrara, Italië) met ook in dit geval weer een fraaie adering, die moeder en kind nog nadrukkelijker verbindt. Aaibaarheid puur.
 • collage image title

  opus 94

  Uit de brand

  Ook uit de brand – Kobalt Serpentijn 28 x 16 x 9 cm - 2020. Dit stuk Kobalt Serpentijn is tijdens de 2019 brand afgesprongen van “een zeer edel hoofd”. Na verwijdering van de losse brandlagen bleef deze kleine torso over, die door de hitte een bijzondere en duidelijk andere kleur heeft gekregen dan de oorspronkelijke steen. Het beeldje staat verlijmd op een opgeschuurd en geolied eikenhouten sokkeltje.
 • collage image title

  opus 90

  Ten halve

  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald – Blauwe Albast 21 x 20 x 12 cm - 2020. Blauwe Albast (Spanje) is zeldzaam geworden omdat het in natuurreservaten gevonden wordt, waardoor de delving beperkt is. De titel van dit torsje slaat op het feit dat ik dit reststuk van een groter beeld bijna had weggegooid omdat ik eerst niet zoveel meer in zag. Het resultaat is een kleurig aaibaar beeldje op een zwart eikenhouten sokkeltje. De witte adering is transparant, wat een verrassend effect geeft als er zonlicht doorheen valt. Een echt vensterbank beeldje.
 • collage image title

  opus 89

  Nek

  Soms moet je je nek uitsteken – Acacia 60 x 25 x 18 cm - 2020. Acacia, ofwel Robinia is een Europese hardhout soort, die resistent is tegen schimmels en bacteriën omdat er een formaldehyde-achtige substantie uit vrijkomt. Daardoor kunnen sculpturen van Acacia vele tientallen jaren buitenstaan zonder aan “kracht” in te boeten. Deze stamsegment is afkomstig uit Laren, waar de straat “Graafland” moest worden gesaneerd. Het hout is verduurzaamd met Nano impregneer Marine PF, dat de natuurlijk houtkleur in takt laat.
 • collage image title

  opus 88

  In goede handen

  In goede handen – Bardillio 53 x 25 x 20 cm – 2020. Dit stuk Bardillio (of Bardiglio) marmer (Carrara, Italië) heeft een sterk gevarieerde blauw-grijze en witte adering. De kleur is ook afhankelijk van de mate van bewerking, zoals duidelijk te zien is in de met een tandijzer bewerkte hoofden en de ledendoek bewerkt met de Bouchard hamer. De rest is gepolijst en het geheel geïmpregneerd en daardoor prettig aaibaar. Inspiratiebronnen zijn er in mijn omgeving, zoals mijn familie en oud-studenten, te over.
 • collage image title

  opus 85

  Vloeiende vormen

  Lekker mannetje – Taxus 50 x 20 x 25 cm - 2015. Deze taxus is afkomstige van een gedocumenteerde aanplant op het landgoed Twickel in het oosten van het land, 150 jaar geleden. Het is een compact stammetje waarin een barst zat, die tot onderdeel van de voorstelling is gemaakt. Die voorstelling werd gegeven door een van mijn kleinzoons, die stoer met zijn handen in zijn broekzakken de omgeving stond te observeren. Verduurzaamd met Danish oil is dit aaibare binnen- en/of buitenbeeld.
 • collage image title

  opus 81

  Knus

  Geluk zit in een knus hoekje – Blauw Albast 42 x 30 x 20 cm - 2020. Blauwe Albast (Spanje) wordt steeds zeldzamer, omdat het vrijwel uitsluitend gevonden wordt in natuurreservaten, waardoor de mogelijkheden voor delving steeds beperkter worden. Het is een marmerachtige kalksteen (kristallijn calciumsulfaat, gips), die als knollen in de grond voorkomt. De steen is relatief zacht en deels transparant, waardoor dóórvallend zonlicht een fraai effect sorteert. Een aaibaar, Corona “het glas is halfvol” gevoel.
 • collage image title

  opus 78

  Stoere meid

  Stoere meid – Paonazzo 56 x 20 x 19 cm – 2019/20. Paonazzo (Carrara, Italië) een weinig voorkomende marmersoort (< 2%). De steen heeft een gelige kleur met bruine en zwarte aderen. Het bewerken moet voorzichtig gebeuren omdat de adergebieden wat breukgevoeliger zijn dan de rest van het marmer. De tekening versterkt fraai de stoere compositie. Na polijsten en impregneren restte dit kloeke en aaibare beeld. De zwart granieten sokkel zorgt voor de nodige stabiliteit.
 • collage image title

  opus 75

  Aanvoelen

  Dat moet je aanvoelen – Bardillio 34 x 33 x 18 cm - 2019. Dit stuk Bardillio (of Bardiglio) marmer (Carrara, Italië) heeft een wat lichtere blauw-grijze en witte adering. Marmer is een metamorfe kalksteen (puur calciumcarbonaat) die volledig fossielvrij is vanwege de grote hitte en druk tijdens het ontstaan. Soms zitten er ook andere kleuren in, zoals hier een dun, okerkleurig laagje. De gemoedstoestand van de aaibare, knielende figuur, een symmetrische gotische boog vormend, is evident poli-interpretabel.
 • collage image title

  opus 68

  Draperie

  Draperie – Taxus 100 x 35 x 30 cm - 2018. Taxus is een langzaam groeiende houtsoort, die duurzaam is omdat er taxanen inzitten die toxisch zijn voor micro-organismen (en voor kankercellen: taxanen vormen de basis voor chemotherapeutica). Deze taxus is naar schatting 90 jaar oud volgens de jaarringen die nog telbaar zijn. Verduurzaamd met Danish oil kan het beeld ook goed buiten, alhoewel de ”capuchon” wellicht vol zal lopen met water en/of erg uitnodigend is voor broedvogels.
 • collage image title

  opus 63

  Mannetje

  Lekker mannetje – Taxus 50 x 20 x 25 cm - 2015. Deze taxus is afkomstige van een gedocumenteerde aanplant op het landgoed Twickel in het oosten van het land, 150 jaar geleden. Het is een compact stammetje waarin een barst zat, die tot onderdeel van de voorstelling is gemaakt. Die voorstelling werd gegeven door een van mijn kleinzoons, die stoer met zijn handen in zijn broekzakken de omgeving stond te observeren. Verduurzaamd met Danish oil is dit aaibare binnen- en/of buitenbeeld.


For more details, email to fransjmhilgers@gmail.com